iris

Musikhjälpen

Kategori: Livet

Musikhjälpen är ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen som går ut på att, genom låtönskningar, samla ihop pengar till ett speciellt projekt. Du har säkert hört talas om det. Det startades 2008 i Malmö. Då samlade de ihop 3 miljoner kronor för att hjälpa flyktingar världen runt. Sen dess har Musikhjälpen vuxit och blivit ett givet event i början av december varje år.
Om du har missat detta så går det alltså ut på att tre programledare (ofta P3-profiler och/eller musiker) spärras in i en glasbur där de sänder radio dygnet runt under en vecka. De lever på flytande föda, som en påminnelse att mat inte är en given del av alla människors liv. All musik som spelas är önskelåtar som önskas via sms av vem som helst och för varje låtönskning skänker du en valfri summa pengar. Artister och annat känt folk auktionerar ut saker (en signerad tröja, en middag eller varför inte en tårta) och vem som helst kan starta en digital insamlingsbössa du kan ge pengar till. Det finns mängder av fler sätt att samla ihop pengar, endast fantasin sätter gränserna, och alla pengar går alltså till Musikhjälpen. Det är en vecka full av kärlek, skratt, gråt och musik.
I år var temat att stoppa spridningen av HIV och för första gången var glasburen i Uppsala. Eftersom att det inte är så långt till Uppsala åkte jag och Nora dit.Vi kom fram till Stora Torget som Kodjo döpt om till Kärlekens Torg. Årets programledare var förutom Kodjo Akolor, Petter och Linnea Henriksson.Ta en paus och kolla på den här korta filmen. Orkade du inte kolla? Okej, var 15:e sekund smittas någon med HIV. Var 15:e SEKUND. Förstår ni hur ofta det är?! Det är alltså 4 personer i minuten, 240 personer i timmen, 5760 personer per dygn, 2102400 personer om året. Det är alltså 2 miljoner människor världen runt som varje år smittas med HIV. Vad HIV gör är i princip att attackera dina celler, bryta ner ditt immunförsvar och utveckla Aids, vilket mer eller mindre (mest mer) är en dödsdom.
På torget sålde systrarna Kronlöf lussebullar och i buren spelade Mando Diao.
Det finns inget botemedel för HIV men det finns bromsmediciner. Det fantastiska med dessa mediciner är att de kan ta ner virusnivån så mycket så att den knappt går att mäta och inte längre smittar.
Det bästa med att komma till Uppsala är att Mirjam bor där och eftersom att jag aldrig varit där tog vi en liten rundtur. Givetvis förbi Fyrisån.
Och in i Domyrkan.
Tillbaka till buren där Petter hade vaknat.
Det går alltså att leva ett fullt normalt liv som hiviker. Så är fallet i Sverige och andra rika länder men när vi inte ser saker framför oss har vi en dålig vana att inte förstå att andra inte har det likadant.
Det är nämligen där problemet ligger. I andra länder vågar inte många berätta att de har blivit smittade av HIV eftersom att det ofta leder till utfrysning och diverse andra sociala problem. Jag rekommenderar verkligen att ni går in här och kollar på klippen William Spetz gjorde i Mocambique (passa på att kolla på alla roliga saker som hände också).Nu är Musikhjälpen slut för i år och förhoppningsvis kommer det tillbaka nästa år. Fram tills dess tycker jag att du ska ta tillfället i akt och prata om HIV. Gå och testa dig och kom ihåg att det går att leva ett normalt liv med HIV. 30 miljoner kronor samlades in i år förresten!
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: