iris

Året

Kategori: Livet

Nu är ju året nästan slut och alla sammanfattar det hit och dit och jag vill inte vara sämre så det här har jag gjort 2014. Det är ju dock helt omöjligt att få plats med allt kul som har hänt men det har varit ett år av nya erfarenheter, panik, vänner, äventyr, brustna hjärtan och obesvarad kärlek, mängder av skratt, öl och dans.Vi skapade ett spel och skrev ner reglerna på en servett.
Jag fyllde år och hade världens bästa glitterfest med efterfest på Cyklopen.Jag gick för första gången på konsert själv. (Okej gjorde det en gång i London 2012 men då var jag själv i stan och det var ett litet gig så räknas inte). Två gånger blev det, Bombay Bicycle Club på Debaser medis i februari och King Krule på Strand i april.
Vi har haft mängder med middagar.Blev en stolt medlem av champagnebubbelvänstern.Har gått på efterfester och sovit i soffor. RIP klöver 10.
Wilma flyttade till Brighton och jag, Sara och Amanda hälsade på.Det var så himla fint så Sara flyttade dit och i augusti fick jag hälsa på igen.Jag har druckit söndagsöl.Och måndagsöl.Ganska mycket öl överlag. Någon gång i början av januari föddes en idé om att jag skulle gå ut varje fredag så det gjorde jag. Två fredagar stannade jag hemma, varav en var pga sjukdom.Vi gick på maskerad.
Midsommar firades på Wilmas landställe med dans runt stången, brännboll, irish coffee och grillade marshmallows. Och en vilsen engelsman och en död ekorre.
Åkte på min första solsemester till Rhodos med jättemånga kompisar.
Blev "Stockholmsguide" och gick på open air.
Och mängder av svartklubbar.Har hängt ganska mycket på Cyklopen också.
Jag var arbetslös i flera månader och lärde mig att komma undan billigt och framförallt att jag har världens mest givmilda kompisar och familj.Gick på Popaganda och dansade i spöregn och solsken.Fick rösta i mitt första riksdagsval.Och gick på massa antirasismdemonstrationer.Forest Families hade sin sista spelning. Det ska ni få se mer av snart!
Jag upptäckte torsdagsölen! Den första var den 9 januari och den sista den 18 december.Och så har vi söndagsfikat såklart.
Har jag världens bästa kompisar? Ja.
 

15 December

Kategori: Livet

Kommer ni ihåg när vi skrev historia? Kommer ni ihåg varför vi gjorde det?
En liten fredlig manifestation mot rasism blev attackerad av nazister."En siren tjuter, bengaler tänds, "döda dom röda", glasflaskor slängs, påkar höjs till slag, knallskott exploderar. Människor i den attackerade demonstrationen skriker av skräck. Ett litet antal demonstranter mobiliserar sig och går till motattack. De sju polisernas underläge är hopplöst."Eira, 3 år skriver på Kärrtorp vittnar ”Mamma sa att det skulle bli kul, men det blev det inte. Det blev krig här och vi sprang in och gömde oss.”
Det har gått ett år men det är fortfarande lika aktuellt.Sveriges tredje största parti är Sverigedemokraterna.Vår andre vice talman säger att samer och judar inte är svenskar.Svarta barn i Amerika blir dödade av poliser.Rasismen är överallt och just därför åkte vi tillbaka till Kärrtorp ett år senare för att visa att det inte är okej. Det blir fler och fler motdemonstrationer och det är bra, men det ska inte behövas.Vi är fler och tillsammans krossar vi rasismen och nazismen!
 

POPAGANDA 2014

Kategori: Analogt

Jag har äntligen haft råd att framkalla lite bilder så nu är det dags för en resa tillbaka i tiden till den sista helgen i augusti och Popaganda.Efter en alldeles för lång torsdagsnatt lyckades jag ta mig iväg till festivalområdet strax efter att dagens första akt hade börjat. Det var Nicole Saboune som jag velat se så himla länge och var en perfekt start på dagen.I publiken fanns det fina jackor.Sen började det spöregna så vi var blöta ungefär hela resten av dagen. Här är gänget: Vanessa, Axel och Johanna! Vi dansade till Yelle i regnet, fick höra Milkshake live (!) och massa annat kul innan Lily Allen avslutade första festivaldagen.Sen gick jag och Axel till Göta Källare där det var efterfest. Vi mötte Max och kollade på Wolf Alice som var sjukt bra.
Lördagen började med solsken, fruktsallad, öl och Vanessa.Sen gick vi till området där Vit Päls hade sin sista spelning någonsin.Vi drack happy hour-öl och kollade på AlunaGeorge.Gänget var uppdaterat med Evelina och Max.Vid Monkibussen kunde man göra glittertatueringar!
Sen avslutades festivalen med Veronica Maggio och konfettiregn. Popganda är typ världens bästa festival, gå på den nästa år!
 

Musikhjälpen

Kategori: Livet

Musikhjälpen är ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen som går ut på att, genom låtönskningar, samla ihop pengar till ett speciellt projekt. Du har säkert hört talas om det. Det startades 2008 i Malmö. Då samlade de ihop 3 miljoner kronor för att hjälpa flyktingar världen runt. Sen dess har Musikhjälpen vuxit och blivit ett givet event i början av december varje år.
Om du har missat detta så går det alltså ut på att tre programledare (ofta P3-profiler och/eller musiker) spärras in i en glasbur där de sänder radio dygnet runt under en vecka. De lever på flytande föda, som en påminnelse att mat inte är en given del av alla människors liv. All musik som spelas är önskelåtar som önskas via sms av vem som helst och för varje låtönskning skänker du en valfri summa pengar. Artister och annat känt folk auktionerar ut saker (en signerad tröja, en middag eller varför inte en tårta) och vem som helst kan starta en digital insamlingsbössa du kan ge pengar till. Det finns mängder av fler sätt att samla ihop pengar, endast fantasin sätter gränserna, och alla pengar går alltså till Musikhjälpen. Det är en vecka full av kärlek, skratt, gråt och musik.
I år var temat att stoppa spridningen av HIV och för första gången var glasburen i Uppsala. Eftersom att det inte är så långt till Uppsala åkte jag och Nora dit.Vi kom fram till Stora Torget som Kodjo döpt om till Kärlekens Torg. Årets programledare var förutom Kodjo Akolor, Petter och Linnea Henriksson.Ta en paus och kolla på den här korta filmen. Orkade du inte kolla? Okej, var 15:e sekund smittas någon med HIV. Var 15:e SEKUND. Förstår ni hur ofta det är?! Det är alltså 4 personer i minuten, 240 personer i timmen, 5760 personer per dygn, 2102400 personer om året. Det är alltså 2 miljoner människor världen runt som varje år smittas med HIV. Vad HIV gör är i princip att attackera dina celler, bryta ner ditt immunförsvar och utveckla Aids, vilket mer eller mindre (mest mer) är en dödsdom.
På torget sålde systrarna Kronlöf lussebullar och i buren spelade Mando Diao.
Det finns inget botemedel för HIV men det finns bromsmediciner. Det fantastiska med dessa mediciner är att de kan ta ner virusnivån så mycket så att den knappt går att mäta och inte längre smittar.
Det bästa med att komma till Uppsala är att Mirjam bor där och eftersom att jag aldrig varit där tog vi en liten rundtur. Givetvis förbi Fyrisån.
Och in i Domyrkan.
Tillbaka till buren där Petter hade vaknat.
Det går alltså att leva ett fullt normalt liv som hiviker. Så är fallet i Sverige och andra rika länder men när vi inte ser saker framför oss har vi en dålig vana att inte förstå att andra inte har det likadant.
Det är nämligen där problemet ligger. I andra länder vågar inte många berätta att de har blivit smittade av HIV eftersom att det ofta leder till utfrysning och diverse andra sociala problem. Jag rekommenderar verkligen att ni går in här och kollar på klippen William Spetz gjorde i Mocambique (passa på att kolla på alla roliga saker som hände också).Nu är Musikhjälpen slut för i år och förhoppningsvis kommer det tillbaka nästa år. Fram tills dess tycker jag att du ska ta tillfället i akt och prata om HIV. Gå och testa dig och kom ihåg att det går att leva ett normalt liv med HIV. 30 miljoner kronor samlades in i år förresten!
 

Förbi nybyggen och slitna bilar

Kategori: Foto

En dag i början av november bestämde jag och Vanessa att det var dags att ta en promenad.Vi möttes vid Telefonplan där en spärr hade gått sönder.Vi gick förbi världens fulaste förskola som byggdes klart i år. Ser ut som en barack.Kamälgen som har sett bättre dagar.Den gamla Eriksson-byggnaden har fått en uppiffad fasad och är nu en skola.
Förbi lekplatser och fik.Hela det här kvarteret är ju relativt nyligen ombyggt så det står lite byggnadsställningar här och var.
På Tellusborgsvägen har det öppnat massa små butiker och ett fik.
Sen gick vi vidare mot Midsommarkransen.
Svandammsparken som är en så himla bra park!
Kransen är ett av de finaste områdena i Stockholm jag vet.
Det finns mängder av kaféer och restauranger med allt från klassisk husmanskost på Nygammalt till sushi på Svenska Sushiköket, kroppkakor på Nalle & Kroppkakan och smörrebröd på Klingborn & Co och massa mer.
Det gamla oanvända skjulet har blivit en thaikiosk.
Vi gick ner till Skvallertorget där det finns fik och vintageaffärer.
Den gamla järnhandeln säljer gosedjur och Kalaskransen har bytt estetik och blivit moderna.
Sen fortsatte vi förbi gamla bilar och slitna hus och gick hem.
 

När vi sa hejdå till Felix & Hampus

Kategori: Fest

För en vecka sen åkte världens bästa Felix och Hampus till USA för att leva life och en vecka innan det samlades vi för att säga hejdå.
Vi började allt med att äta middag hos mig.När vi söndagsfikar brukar Felix och Hampus prata om en grej de kallar för grisen i säcken. Det går ut på att du kan få exakt vad som helst och nu var det läge att förverkliga denna idé. Alla fick i uppdrag att ta med sig en valfri öl och Måns ritade en superfin gris.
Adrian var först ut och drog nitlotten i form av en Xide.Jag fick Felix bidrag som var en fint inslagen julöl.
Vi inspekterade våra fynd och Mirjam var där (!!!).Johanna, Vanessa och Evelina kom också.Sen gick vi till Tell Us där det för ovanlighetens skull var proppfullt men efter ett tag fick vi ett bord.
Vi byggde ölglastorn och Adrian visade sitt partytrick.
Felix är väldigt bra på att spela väldigt full vilket resulterade i att min kamera är fylld av "fylle"bilder.
Vilket gäng va? Galningar hela bunten.Hampus på tvärbanan.
Vi åkte till Slakthuset där vi hittade massa vänner! Bland annat André.Är det bara jag men ser inte dj'n väldigt mycket ut som en svan??
Dessa finingar <3
Tiden går ju som bekant snabbt så snart är vi nog samlade igen.På tunnelbanan träffade vi Agnes som är hemma nu. När nån kommer hem åker en annan iväg.